Haal meer uit uw tuin: stekken!
Echte liefhebbers hebben er nooit genoeg van: hoe meer planten in de tuin of op het balkon, hoe beter. Sommige planten zijn best aan de prijs, maar gelukkig kunnen we er heel veel zelf vermeerderen door er stekken van te nemen. Heeft u meteen ook leuke cadeautjes in huis voor andere liefhebbers!
Welke planten kunnen we makkelijk stekken?
- Halfheesters, planten die aan de basis houtachtige stengels hebben, zoals buxus, heiligenbloem (Santolina) en de struikmargriet.
- Veel kruiden zijn eigenlijk halfheesters, zoals echte salie, lavendel en rozemarijn. Ook veel andere kruiden kunnen gemakkelijk gestekt worden, zoals citroenverbena.
- Balkongeraniums en fuchsia’s.
Benodigdheden
- Snijmesje of (snoei)schaar
- Potjes
- Stekgrond
- Stekpoeder
- Transparante plastic zakjes
Werkwijze
- Kies jonge, nog niet verharde scheuten zonder bloem(knop)
- Snijd of knip een stengel met een lengte van circa 10 cm af
- Verwijder de onderste bladen van de stek, laat ongeveer een derde van het blad zitten
- Verwijder ook de top van de stek, vlak boven het laatste blad
- Steek de stek in stekpoeder en vervolgens in een potje met stekgrond waarin u met uw vinger of een stokje een plantgaatje heeft gemaakt
- Druk de grond rond het stekje goed aan en giet er vervolgens voorzichtig wat water bij
- Zet de stekjes op een lichte plaats, maar niet in de volle zon
- Bij warm weer kunnen de stekjes buiten blijven, maar zet ze onder een afdakje om ze te beschermen tegen zware regenbuien
- Doe er een plastic zakje overheen als u ze in een vensterbank zet. Laat de stek regelmatig even luchten door het zakje eraf te halen
- Zodra er wortels zijn gevormd en er nieuwe blaadjes groeien, kan de stek in een grotere pot
- Laat de stekjes overwinteren in een koele ruimte en zet de planten volgend voorjaar in de tuin of bloembak
Tips
- Neem alleen stekken van gezonde planten met stevige stengels
- Zorg voor schoon gereedschap, om schimmelvorming te voorkomen
- Houd de stekken licht vochtig
- Over het algemeen duurt het drie tot vijf weken voordat een stek voldoende geworteld is, maar deze kan dan nog rustig een paar weken in hetzelfde potje blijven staan