De moestuin in mei
De lente is in volle gang en als het goed is heeft u het meeste zaaiwerk al gedaan. De planten klimmen langzaam uit de grond of zijn al in volle bloei. Iets vergeten te zaaien? Geen zorgen want ook in mei kan er nog voldoende gezaaid worden:
Volle grond
- Bietjes;
- Late erwten;
- Wortelen;
- Broccoli;
- Diverse slasoorten;
- Radijzen;
- Knollen;
- Spinazie.
In de kas of kweekbak
- Aubergine;
- Paprika;
- Tomaten.
Beter laat dan nooit!
Ook groentesoorten die eigenlijk al eerder geplant konden worden kunnen nu nog met een gerust hart in de grond worden gezet. Soms is dit zelf beter aangezien de kans op nachtvorst nu bijna voorbij is. Officieel is het van maandag 11 mei tot donderdag 14 mei IJsheiligen, daarna is de kans op nachtvorst wel voorbij!
Moestuintips voor de lente
- De koolvlieg is actief vanaf midden april tot eind mei en deze wilt u niet in de moestuin. Dek de moestuin af met vliesdoek of insectengaas.
- Neem ook maatregelen tegen ajuin en wortelvlieg. Ook hier biedt tuingaas uitkomst.
- Verzamel organisch afval voor de composthoop. Alle groene planten uit de natuur zijn bruikbaar. Oude zaden zijn reeds gevallen en nieuwe zijn nog niet aanwezig. Let wel op de aanwezigheid van sommige plantenwortels. Wanneer zij aan de buitenkant van de composthoop zitten, gaan zij zeker verder groeien.
Fleurig Pasen in huis en tuin
Pasen staat alweer voor de deur. Hopelijk worden we in het lange weekend van 19 tot en met 22 april getrakteerd op een lekker lentezonnetje. Weer of geen weer, maak het binnen en buiten gezellig met fleurige paasdecoraties, kleurrijke bloemen en geurende bloesemtakken. In ons tuincentrum in Rijssen vind je volop leuke accessoires en natuurlijk heel veel dat groeit en bloeit om er een sfeervol en feestelijk Pasen van te maken.
Bakken – en vazen – vol kleur
Je hebt nu ruime keuze uit onder andere bloeiende narcissen, blauwe en witte druifjes, violen, vergeet-mij-nietjes, primula’s en madeliefjes (Bellis perennis), waar je potten, bakken en manden mee kunt vullen voor op de tuin- of balkontafel. De kleine bremstruik (Cytisus) bloeit nu met heerlijk geurende, goudgele bloemen. Die kun je prima in een grote mand of kuip planten.
Zet vazen met tulpen, narcissen, hyacinten, gerbera’s of ranonkels op de paastafel. Gebruik een stevige, hoge vaas voor een paar ‘paastakken’, bijvoorbeeld met fruitbloesems of katjes, of takken van het Chinese klokje (Forsythia), de toverhazelaar (Hamamelis), Magnolia of ranonkelstruik (Kerria japonica). Hang er leuke paasdecoraties in en/of van die plastic buisjes waar je een beetje water en een paar blauwe druifjes of mini-narcisjes in doet.
Vrolijke paasdecoraties
Zelfbeschilderde of andere decoratieve eieren mogen natuurlijk niet ontbreken. Beplak er eens een paar met bloemen uit eigen tuin. Lege eierschalen kun je met eierdop en al op tafel zetten en vullen met wat water en kleine bloemen of met wat aarde waarin je tuinkers of alfalfa zaait. Heb je meteen een gezonde smaakmaker voor de paasbrunch bij de hand.
En maak zelf eens kruidenboter of onkruidenboter, met bieslook, daslook, hondsdraf en zevenblad uit eigen tuin.
Vul een feestelijke paasmand met Kaapse viooltjes, Begonia’s of Kalanchoë en strik er een geel lint omheen.
Leg een kleurrijk kleed op de paas- en tuintafel. Vrolijke servetten met paashaasjes of narcissen erop maken het plaatje compleet.
Hang een paaskrans aan de voordeur, de eetkamerkast of boven de open haard. Je vindt deze kant-en-klaar in ons tuincentrum in Rijssen, maar je kunt hem ook zelf maken met takken, mos, klimopranken en paasdecoraties als plastic eitjes, kuikentjes en paashaasjes.
Alle medewerkers van ons tuincentrum in Rijssen wensen je een fleurig en smaakvol Pasen!