Stemmige struiken
Eerder hadden we het al over de winterharde en wintergroene struik Sarcococca, die al in januari kan bloeien met heerlijk geurende witte bloempjes. En er zijn nog meer struiken waar we in het meest donkere jaargetijde van opfleuren. U kunt ze dit jaar nog planten, zolang het niet vriest.
Bloemen, bessen en parfum
- De Choisya is een wintergroene struik die al in april kan bloeien met geurende, witte, stervormige bloemen. Hij krijgt glanzend, leerachtig blad dat ook heerlijk, een beetje citrusachtig, geurt als je het kneust. De struik kan twee meter hoog worden, houdt van een zonnige plek en kan ook in een grote kuip geplant worden, bijvoorbeeld bij de voordeur of achter op het terras. Soorten als de Choisya ternata en Choisya ‘Aztec Pearl’ bloeien niet alleen in het voorjaar, maar ook nog een keer in de nazomer, zeker wanneer u ze na de eerste bloei wat terugsnoeit.
- De schoonvrucht Callicarpa houdt zijn blad tot vrij laat in het najaar, maar is vooral aantrekkelijk vanwege de paarse of lila bessen waarmee hij in het late najaar en in de winter getooid is. Vogels laten de bessen met rust, omdat die een heel bittere smaak hebben. Ook deze struik houdt van een zonnige plek en wordt maximaal 2 meter hoog. De bessentakjes kunt u in een vaas mooi combineren met bloeiende narcissen.
- De Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) krijgt in zachte winters op een plek in de zon of halfschaduw al in december zoet geurende, gele bloemen op ‘het kale hout’ (dus zonder blad) en kan 4 meter hoog worden. De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) draagt in februari-maart kleine gele bloemen, die heel licht geuren, en kan 5 meter hoog worden.
- De wintersneeuwbal (zoals Viburnum tinus en Viburnum bodnantense) is wintergroen en bloeit al in december-januari met heel licht geurende roze-witte bloemschermen. De sneeuwbal wil graag een zonnige plek en wordt zo’n 2 meter hoog.