Planten afleggen
Bij het woord kunnen we negatieve associaties hebben, maar het zogeheten ‘afleggen’ van planten is juist heel positief: het is een makkelijke manier om bepaalde planten te vermeerderen. En de herfst is daar een goede tijd voor.
Wat & hoe
Het afleggen van planten wordt ook wel marcotteren genoemd. Het is eigenlijk een vorm van stekken, zonder dat u de stekken van de moederplant scheidt. Zoals het woord afleggen al aangeeft kan dit bij (klim)planten en struiken die lange scheuten vormen die u plat over de grond kunt leggen, zoals bosrank (Clematis), schijnaugurk (Akebia quinata), kamperfoelie, klimop, kornoelje (Cornus), passiebloem, pruikenboom (Cotinus), sneeuwbal (Viburnum) en blauwe regen (Wisteria).
Maak een kuiltje naast de moederplant en vul dat met verse (pot)grond. Neem een jonge, buigbare scheut en druk die voorzichtig plat over de kuil. Maak eventueel een sneetje in het midden van de scheut en stop daar een klein steentje in om de wond open te houden. Hier zal de scheut sneller gaan wortelen. Zet de scheut vast met een krammetje of door er een steen op te leggen. Bedek de scheut met verse aarde die u licht aandrukt en met een laag bladeren om de scheut te beschermen tegen de vorst. Zorg ervoor dat de top met ten minste drie tot vijf bladeren en/of knoppen boven de grond blijft uitsteken. Als de scheut een (klein) jaar later wortels heeft gevormd kunt u deze los snijden van de moederplant en heeft u gratis en voor niks een mooie nieuwe (klim)plant of struik.
Bakken – en vazen – vol kleur
Je hebt nu ruime keuze uit onder andere bloeiende narcissen, blauwe en witte druifjes, violen, vergeet-mij-nietjes, primula’s en madeliefjes (Bellis perennis), waar je potten, bakken en manden mee kunt vullen voor op de tuin- of balkontafel. De kleine bremstruik (Cytisus) bloeit nu met heerlijk geurende, goudgele bloemen. Die kun je prima in een grote mand of kuip planten.
Zet vazen met tulpen, narcissen, hyacinten, gerbera’s of ranonkels op de paastafel. Gebruik een stevige, hoge vaas voor een paar ‘paastakken’, bijvoorbeeld met fruitbloesems of katjes, of takken van het Chinese klokje (Forsythia), de toverhazelaar (Hamamelis), Magnolia of ranonkelstruik (Kerria japonica). Hang er leuke paasdecoraties in en/of van die plastic buisjes waar je een beetje water en een paar blauwe druifjes of mini-narcisjes in doet.
Vrolijke paasdecoraties
Zelfbeschilderde of andere decoratieve eieren mogen natuurlijk niet ontbreken. Beplak er eens een paar met bloemen uit eigen tuin. Lege eierschalen kun je met eierdop en al op tafel zetten en vullen met wat water en kleine bloemen of met wat aarde waarin je tuinkers of alfalfa zaait. Heb je meteen een gezonde smaakmaker voor de paasbrunch bij de hand.
En maak zelf eens kruidenboter of onkruidenboter, met bieslook, daslook, hondsdraf en zevenblad uit eigen tuin.
Vul een feestelijke paasmand met Kaapse viooltjes, Begonia’s of Kalanchoë en strik er een geel lint omheen.
Leg een kleurrijk kleed op de paas- en tuintafel. Vrolijke servetten met paashaasjes of narcissen erop maken het plaatje compleet.
Hang een paaskrans aan de voordeur, de eetkamerkast of boven de open haard. Je vindt deze kant-en-klaar in ons tuincentrum in Rijssen, maar je kunt hem ook zelf maken met takken, mos, klimopranken en paasdecoraties als plastic eitjes, kuikentjes en paashaasjes.
Alle medewerkers van ons tuincentrum in Rijssen wensen je een fleurig en smaakvol Pasen!