Hemelvaartsdag: hemelse planten
Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag. In de meeste Europese landen is deze donderdag een officiële feestdag. Op 25 mei ben je dus lekker vrij. Zaai of plant op Hemelvaart eens een prachtige plant met een toepasselijke naam, in de border of in een pot.
5 ‘hemelse’ planten
- Hemelsleutel (Sedum spectabile) wordt ook wel ‘vetkruid’ genoemd, want het is inderdaad een vetplant, met dik, vlezig blad in mooie rozetvorm. Er zijn veel soorten, met groen, grijzig en donkerrood blad. Een aanwinst voor elke tuin, want hij is goed winterhard en bloeit lang en laat in het seizoen met witte of roze schermen waar ook bijen en vlinders dol op zijn. Hemelsleutel wordt zo’n 50 centimeter hoog en houdt van een zonnige plek en goed waterdoorlatende grond. Hij doet het ook goed in pot.
- Het hemelroosje (Silene coeli-rosa) is een lieflijke eenjarige die je van april tot juni buiten in de border of in een pot kunt zaaien. Het tere plantje wordt zo’n 40 centimeter hoog, bloeit in juli-augustus roze, wit of blauwviolet, is aantrekkelijk voor bijen en ook als snijbloem. Het hemelroosje houdt van een zonnige plek en droge grond.
- De engelwortel (Angelica) is een echte blikvanger. Het is een winterharde schermbloemige met grote, geveerde groene of purperrode bladeren die wel bijna 2 meter hoog kan worden. Hij bloeit in juni-juli-augustus met bolvormige witte, bleekgroene, roze of bordeauxrode schermen. Zowel de wortel als de bladeren ervan zijn eetbaar en zouden medicinale eigenschappen hebben, maar het zou zonde zijn deze fraaie plant op te eten. Engelwortel houdt van vochtige, voedzame grond en halfschaduw.
- De engelhengel (Dierama) is een bijzondere vaste, wintergroene plant. Hij lijkt op een bloeiende grassoort, want hij heeft dunne, pezige stengels tot wel 1,5 meter lang. In juli-augustus-september hangen aan de uiteinden daarvan roze of paarse klokvormige bloemen. Engelhengel houdt van zon en goed waterdoorlatende grond.
- Ook de Jacobsladder (Polemonium) is een sierlijke plant. Er zijn verschillende soorten, van eenjarigen tot vaste planten en er is ook een bontbladige variëteit. Er zijn soorten die al in april en mei bloeien, maar ook laatbloeiers. Jacobsladder krijgt klokvormige witte, mauveblauwe of violetkleurige klokvormige bloempjes en teer, geveerd blad. Jacobsladder wordt circa 60 centimeter hoog en breed. Hij houdt van een vochtige plek in zon of halfschaduw.
Wij wensen je een ‘hemelse’ Hemelvaartsdag!