Tuinplant van de maand april: Petunia
De Petunia: easy care, veel keuze
Met grote kelken toetert de Petunia aan alle kanten dat het voorjaar nu echt is begonnen. Deze kleurrijke eenjarige zomerbloeier is veelzijdig in te zetten, in hangmanden, kuipen, muurzakken en bakken. En in de volle grond schittert de Petunia graag tussen bodembedekkers in borders. Het is een volhouder: goed verzorgt bloeit de Petunia tot de vorst invalt en zorgt al die tijd voor een bloemenzee in de tuin.
Keuze assortiment
Effen, gestippeld, gestreept, met enkele of dubbele bloemen en al dat moois in alle kleuren van de regenboog, tot en met bijna zwart toe – de keuze in petunia’s is overweldigend, al heten ze soms anders. Bekende series als Surfinia, Crazytunia of Cascadia geven met hun naam hun specialiteit al aan: lange takken, aparte bloemvormen of een wolk van hangende bloemen.
Petunia trivia
- De plant is verwant aan Nicotiana, bekend van de tabaksplant.
- De Petunia kreeg in 1789 zijn naam van Franse botanicus Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836). Hij haalde zich inspiratie uit wat hij kende: Pétun was destijds het plaatselijke woord voor tabak.
- Kunstenares Georgia O’Keeffe brak in 1925 door met een petuniaschilderij. Ze had paarse en blauwe petunia’s geplant bij haar zomerverblijf aan Lake George en was er zo verliefd op dat ze de bloemen vastlegde in sensuele close-ups die een sensatie werden.
- Bijen zijn dol op de nectar van de Petunia, zodat de plant veel leven in de tuin brengt.
Herkomst
De Petunia komt uit Zuid-Amerika, waar de plant groeit in Brazilië en Argentinië. In de natuur zien de planten er vaak aanzienlijk schrieler uit dan de bloemenweelde die kwekers er met kruisingen van hebben weten te maken. Er zijn honderden hybriden in de handel en veredelaars komen steeds met nieuwe cultivars, die weer nieuwe kleuren of vormen hebben en bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen de regen.
Verzorgingstips voor de consument
- De Petunia staat graag uit de wind, in de volle zon.
- Grond vochtig houden, op zonnige dagen elke dag gieten, zorg voor drainage in potten en hangmanden zodat de wortels niet te nat worden.
- Zuinig aan met plantenvoeding: het bevordert vooral de aanmaak van blad en niet per se van bloemen.
- Uitgebloeide bloemen afknippen, met steeltje en al.
- Is de Petunia over zijn hoogtepunt heen? Kortwieken en de bloemen komen volop terug.
Fleurig Pasen in huis en tuin
Pasen staat alweer voor de deur. Hopelijk worden we in het lange weekend van 19 tot en met 22 april getrakteerd op een lekker lentezonnetje. Weer of geen weer, maak het binnen en buiten gezellig met fleurige paasdecoraties, kleurrijke bloemen en geurende bloesemtakken. In ons tuincentrum in Rijssen vind je volop leuke accessoires en natuurlijk heel veel dat groeit en bloeit om er een sfeervol en feestelijk Pasen van te maken.
Bakken – en vazen – vol kleur
Je hebt nu ruime keuze uit onder andere bloeiende narcissen, blauwe en witte druifjes, violen, vergeet-mij-nietjes, primula’s en madeliefjes (Bellis perennis), waar je potten, bakken en manden mee kunt vullen voor op de tuin- of balkontafel. De kleine bremstruik (Cytisus) bloeit nu met heerlijk geurende, goudgele bloemen. Die kun je prima in een grote mand of kuip planten.
Zet vazen met tulpen, narcissen, hyacinten, gerbera’s of ranonkels op de paastafel. Gebruik een stevige, hoge vaas voor een paar ‘paastakken’, bijvoorbeeld met fruitbloesems of katjes, of takken van het Chinese klokje (Forsythia), de toverhazelaar (Hamamelis), Magnolia of ranonkelstruik (Kerria japonica). Hang er leuke paasdecoraties in en/of van die plastic buisjes waar je een beetje water en een paar blauwe druifjes of mini-narcisjes in doet.
Vrolijke paasdecoraties
Zelfbeschilderde of andere decoratieve eieren mogen natuurlijk niet ontbreken. Beplak er eens een paar met bloemen uit eigen tuin. Lege eierschalen kun je met eierdop en al op tafel zetten en vullen met wat water en kleine bloemen of met wat aarde waarin je tuinkers of alfalfa zaait. Heb je meteen een gezonde smaakmaker voor de paasbrunch bij de hand.
En maak zelf eens kruidenboter of onkruidenboter, met bieslook, daslook, hondsdraf en zevenblad uit eigen tuin.
Vul een feestelijke paasmand met Kaapse viooltjes, Begonia’s of Kalanchoë en strik er een geel lint omheen.
Leg een kleurrijk kleed op de paas- en tuintafel. Vrolijke servetten met paashaasjes of narcissen erop maken het plaatje compleet.
Hang een paaskrans aan de voordeur, de eetkamerkast of boven de open haard. Je vindt deze kant-en-klaar in ons tuincentrum in Rijssen, maar je kunt hem ook zelf maken met takken, mos, klimopranken en paasdecoraties als plastic eitjes, kuikentjes en paashaasjes.
Alle medewerkers van ons tuincentrum in Rijssen wensen je een fleurig en smaakvol Pasen!