Tuintips voor oktober
Oktober is een maand met veel veranderingen in de natuur. De bladeren verkleuren en vallen af en dat geeft een hoop leuke, maar ook minder leuke klusjes voor in de tuin. Bij deze een aantal tips:
- Afgevallen blad vormt een goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken. U kunt het ook composteren.
- Zorg dat er geen blad in de vijver waait (net erover).
- Hark het van het gazon en haal het ook weg bij groenblijvende vaste planten.
- Voor bladverliezende bomen, heesters en klimplanten begint nu de planttijd.
- Nog steeds gras maaien.
- Boombanden controleren.
- Winterdek over gevoelige vaste en andere planten aanbrengen.
- De laatste kuipplanten nu ook binnen zetten.
- Dakgoten schoonmaken (inwaaiend blad!).
Veel succes!
Bakken – en vazen – vol kleur
Je hebt nu ruime keuze uit onder andere bloeiende narcissen, blauwe en witte druifjes, violen, vergeet-mij-nietjes, primula’s en madeliefjes (Bellis perennis), waar je potten, bakken en manden mee kunt vullen voor op de tuin- of balkontafel. De kleine bremstruik (Cytisus) bloeit nu met heerlijk geurende, goudgele bloemen. Die kun je prima in een grote mand of kuip planten.
Zet vazen met tulpen, narcissen, hyacinten, gerbera’s of ranonkels op de paastafel. Gebruik een stevige, hoge vaas voor een paar ‘paastakken’, bijvoorbeeld met fruitbloesems of katjes, of takken van het Chinese klokje (Forsythia), de toverhazelaar (Hamamelis), Magnolia of ranonkelstruik (Kerria japonica). Hang er leuke paasdecoraties in en/of van die plastic buisjes waar je een beetje water en een paar blauwe druifjes of mini-narcisjes in doet.
Vrolijke paasdecoraties
Zelfbeschilderde of andere decoratieve eieren mogen natuurlijk niet ontbreken. Beplak er eens een paar met bloemen uit eigen tuin. Lege eierschalen kun je met eierdop en al op tafel zetten en vullen met wat water en kleine bloemen of met wat aarde waarin je tuinkers of alfalfa zaait. Heb je meteen een gezonde smaakmaker voor de paasbrunch bij de hand.
En maak zelf eens kruidenboter of onkruidenboter, met bieslook, daslook, hondsdraf en zevenblad uit eigen tuin.
Vul een feestelijke paasmand met Kaapse viooltjes, Begonia’s of Kalanchoë en strik er een geel lint omheen.
Leg een kleurrijk kleed op de paas- en tuintafel. Vrolijke servetten met paashaasjes of narcissen erop maken het plaatje compleet.
Hang een paaskrans aan de voordeur, de eetkamerkast of boven de open haard. Je vindt deze kant-en-klaar in ons tuincentrum in Rijssen, maar je kunt hem ook zelf maken met takken, mos, klimopranken en paasdecoraties als plastic eitjes, kuikentjes en paashaasjes.
Alle medewerkers van ons tuincentrum in Rijssen wensen je een fleurig en smaakvol Pasen!