Zomerse moestuinklussen
Het is zomer en je kunt nu heerlijk lang lekker buiten zijn. Tussen het luieren in de tuin of op het balkon door kun je een paar klusjes doen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van een rijke oogst van eigen bodem. Of je nu een heuse moestuin of een eetbare tuin, border of bak met groenten, kruiden of fruit hebt.
Deze groenten en kruiden kun je nu (nog) zaaien
- Andijvie
- Bietjes
- Bloemkool
- Broccoli
- Kervel
- Najaarserwten
- Peterselie
- Radijs
- Sla
- Snijbiet
- Worteltjes
Deze groenten en fruitsoorten kun je nu (nog) planten of poten
- Late aardappelsoorten
- Aardbeien
- Kool en andijvie
- Late preisoorten
Onderhoudsklusjes in de moestuin en eetbare tuin
- Winterbroccoli en spruiten kunnen door harde wind omvallen en uit de grond losraken. Hoog de aarde rond de stengels op en druk deze goed aan. Zet er eventueel ook een stok bij.
- Top stoksperziebonen, stokpronkbonen en klimtomaten. Door de toppen met je vingers eruit te nijpen stoppen de planten hun energie niet in het hoger groeien, maar in het vormen van bloemen en vruchten. Top de tomaten als ze vier of vijf bloemtrossen hebben.
- Snoei leiappels en -peren. Knip met een schone, scherpe snoeischaar nieuwe twijgen van de hoofdtak terug tot op drie bladeren. Knip twijgen die uit de zijtakken groeien terug tot op één blad.
- Controleer koolplanten op de aanwezigheid van eitjes (op de onderkant van het blad) en rupsen. Verwijder die en bescherm de kool met insectengaas.
- Geef tomaten, paprika’s, pepers en aubergines regelmatig voeding.
- Vergeet niet regelmatig water te geven. Vooral tomaten en pronkbonen zijn dorstige planten. Ga je op vakantie? Vraag dan de buren, vrienden of familie af en toe water te geven en geef ze na thuiskomst een deel van je oogst als bedankje. Ook kun je op de aarde rond je planten een mulchlaag aanbrengen waardoor de grond minder snel uitdroogt. Geef eerst flink water en breng dan een dikke laag organisch materiaal aan, zoals goed verteerde compost, houtsnippers en/of oude mest.